Duitsland: een slimme keuze?

Heel wat Nederlanders kijken tegenwoordig richting de Duitse huizenmarkt nabij de grensstreek op zoek naar een betaalbare woning. En dat hoeft echt geen verbazing te wekken: de prijzen bij onze oostelijke buren liggen beduidend lager dan ze in Nederland zelf liggen. Voor de prijs van een appartementje heb je in Duitsland al snel een indrukwekkend huis met tuin.

Waarom richting Duitsland?

Zoals al vermeld werd: het financiƫle aspect speelt zeker en vast mee. Benieuwd naar hoeveel het nu echt scheelt? Zowat 40%, toch een serieuze slok op de borrel. Bovendien zijn logischerwijze dan ook de hypotheeklasten lager en ook andere kosten zoals OZB vallen minder groot uit. Buiten de woning zijn er nog andere aspecten aan Duitsland die zeker en vast aantrekkelijk zijn. Autorijden is een stuk goedkoper dankzij het ontbreken van BPM en een vriendelijk tarief qua wegenbelasting. Daarnaast is de gezondheidszorg aanmerkelijk beter geregeld dan in Nederland en is ook het onderwijsniveau hoger. Met andere woorden: ook het sociaal leefklimaat is een grote troef.

Makelaar met ervaring!

Het spreekt echter voor zich dat er ondanks de duidelijke voordelen ook behoorlijk wat valkuilen zijn voor mensen die nog totaal geen ervaring hebben in de sector. De Duitse huizenmarkt kent zijn eigen regels en ook de wetgeving is op sommige vlakken totaal anders. Het gevolg is dan ook dat het altijd wel aangewezen is een makelaar te zoeken met een ruime en brede ervaring in het grensgebied. Bijvoorbeeld oostmakelaardij.nl kan jouw zoektocht en overgang een stuk vergemakkelijken.